Hyppää sisältöön

”Oi niitä aikoja” -valokuvanäyttely

-
2.krs, Finnfoto Galleria

Tervetuloa Finnfoto Galleriaan, maksuttomaan valokuvanäyttelyyn Helsingissä!

Harva asia koskettaa kaikkia suomalaisia niin kuin koulukuvaus tekee. Ihmisillä on kautta aikain ollut tarve kuulua omaan heimoon ja ryhmään. Luokkakuva on yhdistävä tarina, johon voi uppoutua kymmenien vuosien jälkeenkin. Vaikka koulukuva kertaa vuodet, vaate- ja hiustyylit sekä perinteet jälkipolville saakka, pääosassa on aina ollut lapsi.

Koulukuvaus on enemmän kuin vain valokuvaus – se on aikansa peili. Se kertoo tarinan kasvusta, muutoksesta ja yhteisöistä, jotka ovat vuosikymmenten aikana kehittyneet Suomen koulujärjestelmässä. Koulukuvat ovat ainutlaatuisia dokumentteja, jotka tallentavat hetkiä oppilaiden elämästä ja kouluyhteisöjen dynamiikasta.

Suomalainen koulukuvaus täyttää tänä vuonna 160 vuotta. Sen kunniaksi Suomen koulukuvausliitto järjestää valokuvanäyttelyn kauppakeskus Redissä Finnfoton galleriassa 3.10. – 30.10. Näyttelyssä on 36 kuvaa eri aikakausien luokkakuvista muoto- ja ryhmäkuvineen. Sama näyttely tullaan näkemään myöhemmin marraskuussa kauppakeskus Kaaressa, joulukuussa Lempäälän Ideaparkissa sekä tammikuussa kauppakeskus Goodmanissa Hämeenlinnassa.

Tämä näyttely kutsuu sinut oppimaan ja arvostamaan koulukuvauksen merkitystä. Se tarjoaa tilaisuuden tutkia, miten koulukuvaus on kehittynyt ajan myötä ja miten se on säilyttänyt asemansa tärkeänä perinteenä. Koulukuvat tarjoavat ikkunan menneeseen aikaan. Ne eivät ole vain valokuvia, vaan kappaleita historiasta, jotka herättävät muistoja ja nostavat esiin tunteita vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Valokuvanäyttely on kunnianosoitus Suomen tasa-arvoiselle koulujärjestelmälle.

Näyttelyn avajaiset ovat 3.10.2023 klo 17-19.

Tutustu taiteilijaan

Näyttelyn on tuottanut Suomen koulukuvausliitto, jonka tarkoituksena on kehittää, edustaa ja valvoa mm. koulu- ja päiväkotikuvauksia sekä vastaavia ryhmäkuvauksia toteuttavien yritysten ja yhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja. Liiton jäsenet kuvaavat yli 98 % kaikista Suomen päiväkoti- ja kouluikäisistä.

Kuva: Iisalmen kaupunginkirjast on digitoidut kotiseutuaineistot, Idyllinen Iisalmi kokoelma. Ryhmäkuva/koulukuva vuodelta 1923.