Hyppää sisältöön

Kiertotalouden kauppakeskus

Teksti: Vilma Timonen

Kauppakeskus Redissä kiertotalous on arkipäivää. Syksyllä kauppakeskukseen on avautumassa kokonainen kiertotalousyritysten keskittymä, jossa yrityksen tarjoavat kiertotalouden periaatteiden mukaisia tuotteita ja palveluita.

Redi kauppakeskuksessa Helsingin Kalasatamassa panostetaan kiertotalouteen. Kauppakeskuksen palvelutarjontaa halutaan tulevaisuudessa laajentaa yhtä enemmän kestävään suuntaan.

– Kestävän kehityksen mukaisia palveluita pyydetää meiltä todella paljon. Asiakkaat ja ympäristössä asuvat ihmiset ovat hyvin tietoisia kuluttajia, sanoo Redin kauppakeskusjohtaja Tanja Linsiö.

Kauppakeskuksessa toimii muun muassa kaupunkilaisten yhteisötila Vapaakaupungin Olohuone, josta löytyy esimerkiksi ilmainen tuunausnurkkaus ja kirjanvaihtopiste.

Myös monet Redissä toimivista yrityksistä, kuten Kesko, Lindex, Reima, Synsam, Tokmanni ja syksyllä avaava S-market painottavat toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita.

Redissä noudatetaan kiertotalouden periaatteita myös liiketilamuutoksissa ja uusien tilojen rakentamisessa. Kauppakeskuksessa vuokralaiset vaihtuvat ja tilat muuttuvat, mutta kaikki materiaalit ja kalusteet pyritään käyttämään uudelleen.

Linsiö kertoo, että nykyään vastuu kuluttajien ympäristöystävällisistä valinnoista on entistä enemmän yrityksillä.

– Meidän palveluntuottajien – joita kauppakeskukset kuten Redikin ovat – tehtävä on tuoda kestävät tuotteet ja palvelut kuluttajille helposti saataviksi. Mitä enemmän kuluttajilla on mahdollisuuksia käyttää kestäviä palveluita, sitä enemmän se myös kannustaa yrityksiä tekemään ja tuottamaan niitä. Kestävän kehityksen malli on väistämätön, se on osa yritysvastuuta.

Näkyvyyttä pienemmille

Redin kolmanteen kerrokseen avautui kesäkuun alussa Second Hand Market Area, jossa yritykset tarjoavat kiertotalouden mukaisia tuotteita ja palveluja. Palvelukeskittymä on osa Kierrätyskeskuksen hallinnoimaa kiertotalouskauppakeskushanketta, ja Redin toimipiste toimii sen pilottina.

– Kun Kierrätyskeskus otti meihin hankkeen puitteissa yhteyttä, niin halusimme ilman muuta olla mukana, Linsiö Sanoo. 

Kesäkuussa Redin kiertotalousalueella toiminnan aloitti Kierrätyskeskuksen myymälä ja lisää toimijoita on tulossa mukaan syksyllä.

– Kierrätyskeskuksen taakse muodostuu alkusyksyllä pienten toimijoiden yhteisalue. Sinne tulee esimerkiksi second hand – vaatteita sekä erilaisia korjaus- ja lainauspalveluita, Linsiö kertoo.

Redi haluaa tarjoa pienille kierotalousalan toimijoille mahdollisuuden saada näkyvyyttä ja olla osa suurempaa kokonaisuutta.

– Yhteistilassa toimivien yritysten ei tarvitse välttämättä itse vastata tuotteidensa myynnistä tai henkilökunnasta, mikä osaltaan helpottaa pienten toimijoiden mukaantuloa.

Tilat pyritään uudistamaan kierrätysmateriaalien avulla

Ensi vuonna Rediin ollaa avaamassa uutta ravintolamaailmaa, jonka rakentamisessa hyödynnetään jo olemassa olevia pintoja ja muuta kauppakeskuksen sisältä valmiina löytyvää materiaalia.

– Kestäviä valintoja painotetaan ja rakennusvaiheessa. Tarkoitus on myös käyttää paljon kierrätettyä materiaalia ja kalusteita. Jo syksyllä meillä aloittaa yksi Suomen suurimmista S-marketeista, jonka yleisvalaistus on toteutettu kauppakeskuksesta puretuilla valoilla. Pyrimme aina löytämään kestävän kehityksen mukaisen vaihtoehdon, Linsiö kertoo.

Vuokralaisia kannustetaan kestäviin valintoihin

Redin viimeaikaisissa muutostöissä esimerkiksi suuri osa seinämateriaaleista sekä niiden tukirakenteista on käytetty uudelleen. Lisäksi tilojen wc-kalusteet ja lukitusjärjestelmät sekä metalliset palo-ovet on pystytty kierrättämään lähes 100-prosenttisesti.

Myös Redin vuokralaiset hyödyntävät kierrätysmateriaaleja: esimerkiksi vapaalentotunneli Fööni on rakentanut baarinsa sekä asiakas- ja neuvottelutilansa vanhoista lentokoneen osista.

Kauppakeskuksessa kannustetaan sekä nykyisiä että uusia vuokralaisia kestäviin valintoihin.

– Me itse otamme täällä vastuuta omilla valinnoillamme, ja kannustan myös vuokralaisiamme kestäviin valintoihin – ne ovat välttämättömiä meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta, Linsiö sanoo.