Saiturinpörssistä on mahdotonta lähteä tyhjin käsin

13-vuotias Miika Ranta seurasi jännittyneenä ensimmäisen Saiturinpörssin avajaisia helmikuisena pakkaspäivänä Malmilla vuonna 1992. Lama oli ottanut tiukan otteen Suomesta, mutta hänen isänsä yhdessä kaverinsa kanssa olivat perustaneet uhkarohkeasti uuden kaupan. Liikkeessä myytiin työkaluja, ja idea oli alusta asti tarjota tavaroita mahdollisimman halvalla, halvemmalla kuin muut.

Ovipumppu joutui heti koetukselle, sillä Saiturinpörssi osoittautui menestykseksi. Nyt 25 vuotta avajaisten jälkeen Malmin liike on edelleen paikallaan, ja Miika on toimitusjohtaja toisessa sukupolvessa. Valikoima on kasvanut työkaluista asiakkaiden toiveita täyttäen 20 000 eri tuotteeseen, mikä on erinomainen saavutus 500 neliön myymälätilalta. Saiturinpörssejä löytyy ympäri pääkaupunkiseutua, ja niillä on oma harras asiakaskuntansa, joka seuraa viikottain ilmestyviä uusia tarjouksia.

”Täällä on tavaraa myynnissä enemmän kuin tarpeeksi”, Miika nauraa notkuvien hyllyjen välistä.

”Kauppamme ovat persoonallisia ja hieman vaatimattomia, sillä keskitämme kaiken siihen, että voimme ylpeillä halvoilla hinnoilla. Kaupan päälle meiltä saa välitöntä, joustavaa ja ystävällistä palvelua”, hän jatkaa.

Tarjoukset purivat presidenttiinkin

Haastatteluhetkellä asiakkaita on Malmin myymälässä laidasta laitaan: opiskelija ostamassa elintarvikkeita, eläkeläiset hypistelemässä tarjoussukkia ja työmies valitsemassa poranterää. Onpa Kallion myymälässä vieraillut yksi presidenttikin.

Kalasatamalaiset saavat oman Saiturinpörssinsä syksyllä 2018, kun uusi myymälä avautuu REDIn pohjakerrokseen. Luvassa on taattua saituruutta: tuotteita jopa alle tuotantohinnoin. Miika myöntää itsekin, ettei heidän hinnoissaan ole aina järkeä.

”Valikoimamme ovat yllättävän monipuoliset ja laadullisesti täysin vertailukelpoiset, sillä pääosin myymme samaa tavaraa kuin muutkin. Olemme osakkaana hankintayhtiössä, joka hankkii kaupoilleen myytäväksi tuotteita ympäri maailmaa ilman välikäsiä. Ostamme myös runsaasti maahantuojien ja valmistajien loppu- ja poistoeriä sekä pakkaus- ja viivakoodivirheellisiä tuotteita, joita huipputekniset superkaupat eivät pysty laittamaan systeemeihinsä. Niinpä usein myymme tavaroita hinnoilla, jotka ilahduttavat asiakkaitamme, mutta suututtavat kilpailijoitamme”, Miika kertoo.

Sijainti kauppakeskuksessa tuo asiakkaita

Miikan mukaan uuden kaupan sijoittaminen kauppakeskukseen on tietoinen päätös, sillä irrallisiin kivijalkakauppoihin ei tässä ajassa tahdo riittää asiakkaita. Sijaintivalinnat ovat osoittautuneet onnistuneiksi, ja Saiturinpörssi on hienoisessa kasvussa. REDIn myymälä tulee osaltaan paikkaamaan Itiksen laajentamisen alta purettavan Saiturinpörssin jättämää aukkoa.

REDIn kaupan avaaminen ei vielä edellytä Miikalta suurempia toimenpiteitä, mutta keväällä alkaa tavaran hankinta, ja kesällä parhaaseen loma-aikaan on odotettavissa ympäripyöreitä päiviä. Kaikki 20 000 tuotetta ovat paikallaan, kun avajaisten aika tulee. Nyt on kiire toisaalla, sillä jouluvalot on saatava ajoissa myyntiin.

3 x miksi REDI

  1. Siellä missä asiakkaat ovat
  2. Kasvava alue, jolla valtava potentiaali
  3. Kaikki tiet vievät REDIin, liikuitpa sitten metrolla, autolla tai bussilla.