Sekuntipeliä: REDIssä liikkumisen sujuvuus saa uuden ulottuvuuden

REDIssä sujuva liikkuminen koostuu optimaalisista kulkureiteistä, korkeuksiin ennätysvauhdilla kuljettavista hisseistä ja älykkäistä järjestelmistä, jotka ennakoivat ja sujuvoittavat ihmisvirtoja. Jokainen sekunti vähemmän jonottamista on enemmän aikaa elämiselle.

  1. Sujuvasti paikasta A paikkaan B

REDI on liikenteen solmukohdassa sijaitseva massiivinen hybridi, jonka kulkureiteillä on merkittävä vaikutus kymmenien tuhansien ihmisten päivittäisen arjen sujumiseen. Miten taata sujuvimmat kulkuyhteydet mm. Majakan asukkaille, kauppakeskuksen asiakkaille, läpi kulkeville työmatkalaisille tai satunnaisille kävijöille?

Vastausta on SRV:n digitalisaatiosta ja palveluista vastaavan johtajan Arto Huuskosen mukaan haettu kävijävirtojen mallinnuksista. SRV on yhdessä suunnittelu- ja konsultointitoimisto Sito Oy:n kanssa mallintanut sekunnin tarkkuudella, kuinka kauan REDIssä kestää kulkea minnekin. Esimerkiksi metrolaiturilta K-Herkkuun kävelee vain 46 sekunnissa.

– Olemme selvittäneet Majakan asukkaiden näkökulmasta tärkeimmät kulkureitit torniin ja sieltä ulos. Pystyimme jakamaan ihmisten kulkemisen seitsemään perustapaukseen, jotka olemme purkaneet osiin kirjaimellisesti askel askeleelta. Tavoitteemme on luoda sellaiset kulkuyhteydet, jotka mahdollistavat liikkumisen sujuvan flow’n.

Digitalisaatiosta ja palveluista vastaavan johtajan Arto Huuskosen mukaan REDISSÄ ja Majakassa liikutaan vauhdilla.
  1. Suomen nopein hissimatka

Majakassa pääset nauttimaan hissimatkasta, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Asukkaat saavat käyttöönsä KONEen valmistamat, Suomen nopeimmat asuintalokäytössä olevat hissit. Päähissit sinkauttavat kyytiläiset alimmasta K2-tasosta 33. kerrokseen 5,0 metrin sekuntivauhdilla. Ilman pysähdyksiä koko matkaan kuluu 25 sekuntia.

Huuskosella on vielä yksi ässä hihassaan.

– Osallistumme hankkeeseen, jossa selvitetään musiikin vaikutusta ihmisten hissikokemukseen. Tutkimme mm. millainen äänimaailma tuottaisi miellyttävimmän mielentilan matkalla kotiin tai ostoksille.

  1. Hissit, ovipuhelimet ja lukitus keskustelevat keskenään

Majakassa älykkäät ratkaisut luovat sujuvan arjen selkärangan. Houkuttelevaa olisi esitellä yksittäisiä herkkuja, mutta kehityksen painopiste on kokonaisen digitaalisen ekosysteemin luomisessa.

Esimerkiksi hissi, ovipuhelimet ja lukitus tulevat keskustelemaan keskenään KONEen pilvipalvelun välityksellä. Pystyt tilaamaan hissin jo kotoa lähtiessäsi (mobiili)ovipuhelimella jolloin varsinainen odotusaika hissiaulassa lyhenee. Sama toisin päin: pääsisäänkäynnillä asukas avaa oven kulkutunnisteella, jolloin järjestelmä tunnistaa tulijan ja lähettää yhden hisseistä vastaan sisääntulokerrokseen.

SRV:n ja sen yhteistyökumppaneiden monivuotinen kehitystyö on hyvässä vauhdissa, ja ensimmäinen maali siintää kahden vuoden päässä Majakan valmistumisessa. Tätä odottaessa REDI Living Lab toimii demoalustana teknologioiden testaamiselle ja trimmaamiselle.

– Yksikin vuosi on pitkä aika teknologian kehittymisen kannalta. Valmiin paketin sijaan kehitämme kokonaisuutta, joka mahdollistaa uusien teknologioiden käyttöön ottamisen ajan mittaan. Palvelut ja asumisen yhdistävä hybridirakentaminen luo huikeita mahdollisuuksia kehittää elämisen kokemuksia, joiden toteuttamiseen etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja ja kumppaneita.