REDIä rakentavat myös tulevat asukkaat

REDIn ensimmäisenä valmistuvassa asuintornissa huippua on muukin kuin talon huima korkeus. Majakkaan nimittäin ollaan rakentamassa palvelukokonaisuutta, joka luo Suomeen aivan uudenlaisen asumisen tason ja kulttuurin. Pioneerityössä ovat tiiviisti mukana REDIn tulevat asukkaat.
Asukkaiden yhteisessä käytössä olevat yhteistilat 33. ja 5. kerroksessa. Arjen askareissa avustava aulapalvelu. Vain hissimatkan päässä oleva kantakaupungin suurin kauppa- ja elämyskeskus. Uusin tekniikka elämää helpottamassa.

Muun muassa näistä elementeistä syntyy REDIn asukkailleen tarjoama kokonaiselämys, jollaista Suomessa ei aiemmin ole nähty. Koska kyseessä on aivan uudenlaisen asumisen kulttuurin luominen, on REDIn rakentaja SRV ottanut ensimmäisen asuintornin tulevat asukkaat mukaan kehitystyöhön heti alusta lähtien.

”Meille on tärkeää, että luomme REDIstä kokonaisuuden, joka aidosti palvelee asukkaita, helpottaa heidän arkeaan ja tuo elämään ripauksen luksusta. Siksi on hienoa, että voimme jo tässä vaiheessa ottaa mukaan työhön Majakan tulevia asukkaita. Olemme jo aiemmin tutkineet kyselyillä ja haastatteluilla sekä työpajoissa asiakkaidemme asumiseen ja arkeen liittyviä tarpeita, haasteita ja toiveita. Nyt kun yli kahdellasadalla kodilla on tulevat asukkaat, saamme arvokasta palautetta ja ideoita ihmisiltä, joille Majakkaa oikeasti rakennetaan”, SRV:n hankekehityspäällikkö Arto Huuskonen kertoo.

REDI on ensimmäinen rakennuskohde Suomessa, jossa asukkaat pääsevät suunnitteluun mukaan näin aikaisessa vaiheessa ja monipuolisesti.

”Haluamme, että asiakkaan REDI-kokemus alkaa jo asunnon varaamisesta. Tiivis tiivis asukasyhteistyö itsessään on oiva esimerkki asumisen uudesta palvelukulttuurista ja asiakaskokemuksesta suomalaisessa asuntorakentamisessa.”

Isoja ideoita ja yksityiskohtaisia toiveita

IMG_1427

 

REDIn palvelukokonaisuuden kehitystyöhön pääsevät mukaan kaikki Majakasta asunnon varanneet. Tähän mennessä varanneille on järjestetty kaksi yhteistä infotilaisuutta ja kaksi työpajaa, joissa keskityttiin tornin huipulla sijaitsevan klubikerroksen tiloihin ja käyttötarpeisiin sekä puistokannen tasalla sijaitsevien yhteistilojen suunnitelmiin.

Klubikerrokseen keskittynyt työpaja järjestettiin maaliskuun lopussa Helsingin Suvilahdessa sijaitsevassa REDI Living Labissa. Paikalle saapui viisitoista Majakan tulevaa asukasta, jotka yhteisen alustuksen jälkeen jakautuivat kolmeen ryhmään. Ryhmissä kierrettiin läpi rastit, joissa yhdessä ideoitiin esimerkiksi tilojen sisustusta ja varustelua, käyttötarpeita ja -toiveita sekä yhteisiä pelisääntöjä.

SRV:n REDI-asiantuntijoiden vetämissä ryhmissä mentiin suoraan asiaan ja vaihdettiin innokkaasti mielipiteitä. 33. kerroksen klubitilaan tulevat asukkaat esimerkiksi toivoivat pinottavia tuoleja, jotta lattiatilan voi helposti raivata joogatuntia varten. Toivelistalle kirjattiin myös AV-laitteet, jotta tilassa voisi järjestää vaikkapa elokuvailtoja. Osallistujat kaavailivat varaavansa klubitiloja muun muassa tupareihin, perhejuhliin ja saunailtoihin, mutta halusivat myös, etteivät yksityistilaisuudet valtaa klubikerrosta tyystin.

”Olisi mahtavaa, jos klubikerroksesta muodostuisi yhteisöllinen tila, jossa voi tutustua naapureihin ja tehdä yhdessä milloin mitäkin!” yksi toive kuului.

Monta väylää vaikuttaa

IMG_1454

 

Jos Majakasta asunnon varannut ei pääse mukaan työpajaan, ei hätää! Tulevien asukkaiden käyttöön nimittäin tulee digitaalinen Ideafoorumi, jossa työpajoissa syntyneitä ideoita voi kommentoida, jatkojalostaa ja äänestää oman kotinsa rauhassa tai vaikkapa bussin kyydistä kännykällä. Lisäksi asunnon varanneet pysyvät ajantasalla REDIn kuulumisista ikioman uutiskirjeensä välityksellä.

”On ainutlaatuinen mahdollisuus, että asukkaat pääsevät tällä tavoin mukaan suunnitteluun. Jos investoin rahani asuntoon, hyödynnän mielelläni kaikki vaikutusmahdollisuudet. Osallistun ehdottomasti myös seuraaviin workshoppeihin”, Living Labin tilaisuuteen osallistunut Liisa Stenberg kertoo.

” Olen asunut mieheni kanssa hetken aikaa Tokiossa korkean asuintornin 22. kerroksessa. Siitä jäi hyvä fiilis, mikä innosti osaltaan varaamaan asunnon Majakasta. Palveluiden lisäksi REDIssä meitä puhuttelevat sen sijainti kantakaupungissa, hyvät kulkuyhteydet sekä luonto: hienot näkymät ja lähellä oleva Mustikkamaa.”