REDIn puistokansi on hurmaava keidas kattojen yllä

Vehreyttä, oleskelutiloja ja huikeita näkymiä kaupungin yli – kaikkea tätä tarjoaa REDIn puistokansi, joka alkaa olla nyt viittä vaille valmis.

Vaikka ympärillä rakennustyömaa pyörii täydellä teholla, REDIn puistokannella on rauhallista. Ensimmäinen perhonenkin on jo löytänyt paikan päälle. Taimia kastellaan ja viimeiset silaukset puuttuvat vielä, mutta muuten parinkymmenen metrin korkeuteen rakennettu puisto alkaa näyttää siltä, millaiseksi se on tarkoitettukin: viihtyisältä oleskelupaikalta kaikille kaupunkilaisille.

Koska ollaan meren äärellä, puistossa on rantamaisemaan sopivia istutuksia: erilaisia heiniä, havuja ja kukkia, jotka näyttävät siltä, että voisivat kasvaa rantakallion halkeamassa. Pergoloiden juurelle on istutettu kärhöä, villiviiniä ja kelasköynnöstä, jotka kasvaessaan muodostavat rehevän viherkaton.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istuskelualueilla on penkkejä ja pöytäryhmiä, ja ihan perheen pienimmillekin löytyy omat syöttötuolit. Myös nelijalkaiset perheenjäsenet on huomioitu ja puistoon on rakennettu niitä varten pari ”vessapaikkaa”.

Puiston suunnittelija, maisema-arkkitehti Krista Muurinen maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumosta näyttää tyytyväiseltä puistoa rakentaneen tiimin työhön.

– Me olemme luoneet puistokannen tilalliset puitteet ja toivomme, että kaupunkilaiset ottavat paikan omakseen. Puisto voi tarjota vaikkapa pienen virkistäytymishetken REDI-elämysten lomassa. Puistotilassa on myös mahdollista järjestää erilaisia pienimuotoisia tapahtumia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haastava suunnittelukohde

Puistokansi on suunnilleen Esplanadin puiston kokoinen, ja sen suunnittelutyössä on ollut omat haasteensa.

Puisto on keskeisellä paikalla vilkkaassa Kalasatamassa ja se on rakennettu REDIn ja Itäväylän päälle, mutta melulta suojaavat lasikaiteet sulkevat liikenteen äänet ulkopuolelle. Myös suurikokoiset tekniset rakenteet on saatu sulautumaan puistomaisemaan niin, ettei niihin kiinnitä huomiota.

– Suunnittelussa ovat olleet mukana muun muassa arkkitehdit, valaistus-, lvi-, sähkö- ja rakennesuunnittelijat, joiden kanssa olemme tehneet tiivistä yhteistyötä. Käytännön työt on tehnyt Terrawise Oy ja työmaajohtajina toimivat Jouni Uusipuro ja Mika Mollberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuulahduksia historiasta

REDIn puistokannen lisäksi kaupunkilaisten iloksi tulevat myös Kalasatamanpuisto ja Englantilaisaukio. Kolmikosta on suunniteltu yhtenäinen kokonaisuus, joiden lähtökohtana on Kalasataman alueen historia sekä saaristona että teollisuusalueena. Esimerkiksi meren aaltojen muodot ovat näkyvissä puistossa.

– Kalasatamanpuistossa ja Englantilaisaukiolla on käytetty korostusvärinä keltaista, joka on muistuma alueen satamahistoriasta ja rakenteiden keltaisesta väristä, Muurinen kertoo.

Historiasta muistuttavat myös puistokannelle rakennetut pergolat, joiden rakenteisiin on integroitu valaistus. Valot ohjelmoidaan niin, että valon kuviot ja liike noudattavat rauhallista veden rytmiä.

– Muuttuva ja liikkuva valo luo katoille vaihtelevan ja kiinnostavan maiseman. Se monipuolistaa ulkotilojen ilmettä eri vuodenaikoina ja vuorokaudenaikoina, ja lisää puiston käyttöä myös iltaisin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puistoon suoraan kauppakeskuksesta

Puiston istutukset alkavat olla nyt valmiina. Taimet istutettiin alkukesän kuumimpina päivinä, ja nyt niiden annetaan rauhassa juurtua ja kasvaa kesän yli.

Puistokannelle kattojen ylle pääsee kulkemaan niin REDIn ja Englantilaisaukion kautta sekä kaikilta asuntopihoilta. Kun se otetaan käyttöön, siitä tulee kaikkien kaupunkilaisten virkistyspaikka, josta aukeaa huimat näköalat kaupungin yli.