Kalasatamassa tuli puhdasta jälkeä – SRV mukana roskapihtien varressa

Tiistai-Iltapäivänä Helsinkiin asti säteensä ulottanut aurinko korostaa karua kevätmaisemaa: lumen alta paljastuneet Kalasataman tienvarret ovat täynnä haalistuneita take away -kahvimukeja, tupakantumppeja ja muuta luontoon kuulumatonta roinaa.

Viittä vaille viisi näyttää vielä pahalta: kohtaamispaikalla on vain kourallinen ihmisiä, vaikka roskapihtejä ja jätesäkkejä on varattu kymmenille talkoolaisille. Kalasataman kevätsiivouksen ideoinut Liisa Niskakangas ja Kalasataman Facebook-ryhmässä ajatuksesta kopin ottanut Ville Vikman kuitenkin uskovat yhteisöllisyyden voimaan ja pysyvät rauhallisina tärkeimpiä siivottavia kohteita suunnitellen.

”Kulkureitti metrolle ja koulun seutu ainakin. Alueella on harmillisen vähän roskiksia ja paljon läpikulkua, joten lopputuloksena jäte ruokkii jätettä”, harmittelee Niskakangas.

Saamme lisää talkoovoimaa, kun SRV:n Heli Pulkkinen saapuu paikalle tuomisinaan työhanskoja ja huulirasvaa kevättuulen armoille uhrautuville talkoolaisille. REDIn tiedottajana työskentelevä Pulkkinen tuntee aktiivisimmat kalasatamalaiset jo nimeltä.

”Olemme ylläpitäneet keskusteluyhteyttä naapuruston kanssa koko rakennushankkeen ajan puolin ja toisin. SRV:lle on tärkeää olla mukana kehittämässä Kalasatamaa ja osallistua yhteiseen tekemiseen. Aina kun kohtaamme, käymme läpi viimeisimmät työmaakuulumiset.”

Vertailemme juuri maailman suurkaupunkien roskaisuutta, kun kello lyö tasan viisi ja alkaa tapahtua: jätesäkit sekä hanskat viedään käsistä ja kymmenien roskapihtien leuat alkavat laulaa pitkin Kalasatamaa. Jo vartissa palaavat ensimmäiset ahkerat talkoolaiset täysien muovikassien kanssa ja kyselevät isompien jätesäkkien perään. Miten yksi Facebook-tapahtuma sai aikaan tämän?

Kohta kerääntyy joukko paikalle ja pihtejä alkaa mennä.

”Kalasatamalaiset ovat yhteisöllistä porukkaa. Kaikki on täällä hieman keskeneräistä, joten tänne muuttaneita yhdistää tietynlainen pioneerihenki. Meillä on alueen kehitystä kohtaan korkeat odotukset, ja siivoustalkoilla halusimme omalta osaltamme vaikuttaa asuinalueemme viihtyisyyteen”, kuvailee vuodesta 2014 Kalasatamassa asunut Vikman.

Alueen Facebook-kaupunginosaryhmässä ja vasta perustetussa asukasyhdistyksessä on Vikmanin mukaan aktiivisia jäseniä. Ulkopuolisten ei kannata Kalasatamassa törttöillä: Vikman nauraa taannoiselle Facebook-päivitykselle, jossa asukas kuvan kera etsi väärin pysäköidyn auton omistajaa. Se löytyi muutamassa minuutissa. Naapurikyttäämisestä ei Vikmanin tulkinnan mukaan kuitenkaan ole kyse, vaan tiiviisti rakennetussa kaupunginosassa halutaan, että kaikki pelaavat yhteisillä säännöillä.

Täysiä jätesäkkejä alkaa kertyä nopeaan tahtiin, ja asukkaat jakavat keskenään vinkkejä herkullisimmista jätekasoista. Löytyy luonnosta aarteitakin: soputeltan käyttökuntoinen sadesuoja on hylätty Suvilahden rajamaastoon.

SRV:n tiedottaja Heli Pulkkinen mukana Kalasataman kevätsiivouksessa.

Kun juttelee kalasatamalaisten kanssa, keskustelu siirtyy ennen pitkää taustalla kohoavaan REDIin. ”Into on käsin kosketeltava. En malta odottaa kauppakeskusta ja sen tuomia palveluita. Toistaiseksi näinkin suurelle asukasmäärälle on vain pari korttelikauppaa ja muutama pieni palveluntuottaja. Itse haaveilen siitä, että pääsen REDIin kunnon ostoksille ja hyvään ravintolaan syömään”, Vikman miettii.

Vikman ja Niskakangas liittyvät pihteineen laajalle levittäytynyttä 40-henkistä talkooväkeä. Lopputulos on kahdessa tunnissa jätelavallisen verran täyteen ahdettuja roskasäkkejä. Jo kelpaa leskenlehtien kurottaa kohti kevättä.