Kalasataman asukasyhdistys – yhteisöllisyyttä ja uutta kaupunkikulttuuria

Juhana Harju on muuttanut Kalasatamaan ensimmäisen aallon vanavedessä. Meren rannalle, entiseen satamamiljöön nouseva urbaani kaupunginosa tuntui alusta asti kodilta. ”On ollut kiinnostavaa olla muovaamassa alueen identiteettiä muiden uudisraivaajien joukossa. Kaikki asukkaat lähtevät rakentamaan asuinaluettaan ikään kuin samalta viivalta. Kehittyvässä alueessa riittää juteltavaa ja kiinnostuksen kohteet ovat luonnollisesti samoja. Alueen palvelut, liikenneyhteydet, koulut ja päiväkodit sekä arjen sujuvuus ovat aina relevantteja keskustelunavauksia naapureiden kanssa.” sanoo Juhana Harju, Helsingin itäisen kantakaupunginosan, Kalasataman asukasyhdistyksen puheenjohtaja.

Uutta kaupunkia kaupunkilaisille

Kalasataman kaupunginosa on hyvä esimerkki laajenevasta, kansainvälisestä ilmiöstä – tiivistyvästä ja uusyhteisöllisestä kaupunkikulttuurista. kylämäiset, paikallisylpeät alueet, joiden asukkaat järjestävät yhdessä erilaisia tempauksia ja moikkaavat matkalla metrolle tai lähikauppaan. Kalasatamasta löytyy omistus- ja vuokra-asuntoja, HITAS-koteja ja tulevaisuudessa Suomen korkeimmat tornitalot. Moninaisuus ja alueen heterogeenisyys saavat kiitosta Kalasatamayhdistyksen puheenjohtajalta. 2016 perustettu Kalastaman asukasyhdistys tekee tiivistä yhteistyötä lähialueen asukkaiden kanssa. Keskusteleva ja kuunteleva yhteys mahdollistaa sen että aluetta kehitetään Kalasataman asukkaiden tarpeiden mukaan. Juhana harju korostaa, että hyvät suhteet Helsingin kaupunkiin ovat myös ensiarvoisen tärkeät. ”Tällä varmistetaan, että kaupunginosaamme kehitetään sellaiseen suuntaan johon Kalasatamalaiset asukkaina toivovat.”, sanoo Juhana Harju.

Kalasatama mukana muokkaamassa kaupungin identiteettiä

Vuonna 2019 Kalastamaan valmistuva Majakka tulee olemaan Suomen korkein asuintornitalo. Lähivuosina alueelle on nousemassa enemmänkin asuin- ja toimitilakäyttöön suunniteltuja tornirakennuksia. Tornitalot tulevat muokkaamaan alueen – ja koko Helsingin ilmettä. Kalasatama edustaa modernia, urbaania asumista. Vanhasta teollisuus- ja tehdasmiljööstä on muokattu asukkaille viihtyisää kaupunkitilaa.

Meri ja perinteikäs satamamiljöö ovat osa Kalasataman identiteettiä.

Alueen rikas tapahtumatarjonta ja kansainvälisestikin tunnustetut kaupunkifestivaalit nostavat kaupunginosan profiilia. Kalasataman kainalossa sijaitseva Teurastamo on ollut jo vuosia kiinnostavien ruokatapahtumien ja katukeittiöbuumin edelläkävijä. Kalasatamassa toteutuu moni kantakaupunkiasumisen hyvä puoli, toteaa Juhana Harju, ”palvelut, merellinen luonto ja monipuoliset liikenneyhteydet löytyvät aivan kodin läheltä.”

Yhteisöllisyys luo viihtyisyyttä

Juhana Harju korostaa yhteisöllisyyden merkitystä ja toivoo, että dialogi kaupungin päättäjiin ja virkamiehiin säilyy jatkossakin avoimena. ”Kalasatamalaiset janoavat tietoa alueensa kehityksestä, ja me Kalastaman asukasyhdistyksessä haluamme olla mukana viemässä Helsingin kaupungin viestiä asukkaille. Asukkaita kiinnostavat tulevien vuosien suunnitelmat alueen kehittämisestä ja rakentamisesta. Halutaan katsoa tulevaisuuteen ja olla luomassa Kalasatamasta entistä viihtyisämpi paikka asua ja elää.” Juhana Harju näkisi mielellään, että suunnitteilla oleva Pasilan ja Kalasataman välinen raitiotie hanke etenisi. ”Kun alue tulee tulevina vuosina tarjoamaan kodin 20 000 ihmiselle, tarvitaan erinomaisen toimivaa julkista liikennettä” korostaa Harju.

Kalasatamapuistosta näkyy rakenteilla olevat REDI-kauppakeskus ja tornitalo Majakka.

Kalasatamaan vaiheittain valmistuva puisto tulee olemaan kaikkien alueella asuvien kohtaamispaikka. Puiston ensimmäisen vaiheen avajaisia vietettiin 7.9. Juhana Harju toivoo, että myös muut Helsinkiläiset kokevat puistoalueen omakseen. Valmistuessaan mereen asti rajautuva puisto tarjoaa kaupunkilaisille luonnollisen paikan kohdata toisiaan. Kalastamassa asutaan kaupungin kiihkeän rytmin ja rauhoittavan luonnon välissä. ”kalasatama tarjoaa asukkailleen avaimet hyvään kaupunkiasumiseen” toteaa Juhana Harju lopuksi.