Figulus on käsillä tekijän taivas

Figulus on latinaa ja tarkoittaa muodon antajaa, savenvalajaa ja rakentajaa. Yrityksen nimi on osuva, sillä Ylipahkalan perheyrityksessä jokainen on muodon antaja omalla tavallaan: äiti Terttu on kuvataiteilija, isä on rakentaja ja Katariina ja hänen kaksi siskoaan ovat korujen tekijöitä ja keraamiikan taitajia.

Hakaniemen hallissa toimiva Figulus tuo Suomeen erilaisia puusta, siemenistä, lasista ja metallista valmistettuja helmiä ja korutarvikkeita. Syksyllä 2018 REDIin laajentava perheyritys on oikea koruharrastajan taivas, jonka valikoimasta löytyy myös lahjatuotteita ja perheen itsensä valmistamia koruja sekä taide- ja keramiikkaesineitä.

”Tilaamme tärkeimmät helmitarvikkeemme suoraan paikallisilta valmistajilta neljältä eri mantereelta, vain Australia ja Etelämanner puuttuvat listalta. Olemme tarkkoja materiaalien alkuperästä, sillä haluamme tukea paikallisia pienyrittäjiä ja olla varmoja tuotteidemme eettisyydestä”, kertoo toimitusjohtaja Katariina.

Katariinan rakkaus väreihin, puuhelmiin ja erilaisiin muotoihin syttyi jo lapsena, kun perhe asui vuosia Afrikassa. Käsillä tekeminen on ollut perheessa aina läsnä, ja Terttu kertoo mieleenpainuvan tarinan siitä kuinka muurahaiset aiheuttivat ompelukoneen oikosulun Tansaniassa.

Kotoisa, lämminhenkinen soppi REDIin

Hakaniemen kauppahallin liikkeessä sisarukset ja Terttu toimivat myyjinä vuorotellen. Kauppahallin remontin alta liike muuttaa Hakaniemen torin lasipaviljoonkiin tammikuussa, ja avaa ensi syksynä toisen myymälän REDIin.

”Tarvitsemme lisää tilaa sekä kasvavalle tuorerepertuaarille että erilaisille kursseille. REDIin tulee nykyistä kolme kertaa suurempi tila, jossa on tarkoitus myydä laajemmin käsillä tekemiseen liittyviä tarvikkeita. Lisäksi tilassa on mahdollista järjestää kursseja, joille on nyt kysyntää”, Katariina kertoo.

Käsillä tekemisen trendi on ollut pinnalla jo pitkään, eikä loppua näy, jos katsoo suurimpia käsityöharrastajamaita Yhdysvaltoja ja Iso-Britanniaa. Figulus seuraa aktiivisesti maailman korutrendejä, ja Katariinan mukaan suomalaiset omaksuvat uutuudet ja muotivärit yleensä parin vuoden viiveellä.

Rohkeasti värejä yhdisteleviä taaperoita ja venäläisiä rokkareita

Perhe valmistaa korut, taidegrafiikan ja keramiikan itse Malmilla Helsingissä sijaitsevassa ateljeessa. Kun Katariinan päivä Hakaniemen hallissa päättyy, hän pyöräyttää illalla korun tai pari televisiota katsellessaan.

”Käsitöillä on tutkitusti hyviä terveysvaikutuksia. Lisäksi erilaiset korut ja käsityöt ovat ihmisille keinoja ilmaista itseään ja erottautua joukosta.”

Figuluksessa asioivat käsityöharrastajat taaperosta isovanhempiin.

”Olen iloinen siitä, että myös nuoret miehet ovat innostuneet tekemään koruja. Meillä kävi taannoin venäläinen rokkitähti, joka tyylilleen uskollisesti valmistaa omat esiintymiskorunsa. Pienet lapset ovat kuitenkin minun lempiasiakkaitani. He ovat valinnoissaan luovia ja rohkeita, kun suunnittelevat lahjoja isille ja äideille. Kaikki maailman värit on tehty käytettäväksi”, Katariina ihastelee.

3 x miksi REDI

  1. Sijainti ja hyvät kulkuyhteydet ovat REDIn vahvuus. Meillä käy asiakkaita niin kauempaa Suomesta kuin ulkomailta, joille on tärkeää käymisen helppous.
  2. Saamme REDIssä lisätilaa tekemiselle. Ratkiriemukkaita ovat olleet ne hetket, kun taiteilijat ja muusikot istuvat saman pöydän ääreen tekemään omia esiintymiskorujaan.
  3. Uudet tilat ovat aina uudet tilat. REDIssä mahtuu hypistelemään vaihtoehtoja ja myyjän näkökulmasta palvelemaan paremmin. Asiakkaat kaipaavat usein neuvontaa ja makutuomaria ostoksillaan.