Elokuva avaa uusia maailmoja

Elokuvan ystäville on luvassa uusia, tuulia kun Baltian johtava elokuvaketju Cinamon avaa ensimmäisen teatterinsa Suomessa REDIin. Avajaisiin on vielä reilu vuosi mutta Cinamonin toimitusjohtaja Tatiana Tolstaya ja kaupallinen johtaja Toomas Luhats sekä muut yhtiön työntekijät suunnittelevat jo kovaa vauhtia uudenlaisen elokuvaelämyksen suuria linjoja ja pieniä yksityiskohtia.

– Olemme suunnitelleet elokuvateatterin avaamista Suomeen jo kauan. Ensimmäisen teatterin paikaksi valitsimme REDIn, koska se on mielestämme suomen kiinnostavimpia paikkoja perheiden ja milleniaalien tavoittamiseen. Nämä ovat tärkeimmät kohderyhmät meille. REDIn alue on kiinnostava sekoitus uutta ja vanhaa: entisestä teollisuusalueesta tulee moderni asumisen ja viihtymisen alue ja se on myös joukkoliikennekeskittymä, Tatiana Tolstaya sanoo.

Tolstaya ja Luhats pitävät kaupallisten tilojen uudelleenajattelua välttämättömänä.

– Kauppakeskukset eivät yksinään menesty, vaan niihin tarvitaan inspiroivaa elämyksellisyyttä. Mielestämme REDIin on saatu oikeanlainen yhdistelmä ajankohtaisia vähittäiskaupan brändejä sekä vetovoimaisia vapaa-ajan palveluita, Toomas Luhats sanoo.

Elokuvakäynnin uudet elämykset

Cinamon lähtee tavoittelemaan asiakkailla palvelukonseptilla, jonka nimi on New Nordic Experience. Siinä yhdistyvät nostalgisen klassinen elokuvaelämys ja uudet mausteet. REDIn teatteriin tulee viisi elokuvasalia ja yhteensä 700 asiakaspaikkaa. Suurimmassa salissa on 220 paikkaa ja muissa 120. Teatteriin odotetaan vuosittain yli 250 000 kävijää.

Cinamon kartoittaa kansainvälisiä elokuvateatteritrendejä ja analysoi asiakaspalautetta tarkasti, jotta tarjolla on sopivin yhdistelmä Hollywood-hittejä, monipuolisesti eurooppalaista elokuvaa sekä kotimaisia suosikkeja.

– Elokuvaelämys on perinteisesti tarjonnut rentoutumista ja pakoa arjesta. Me haluamme, että elokuvateatterikäynti avaa katsojan maailmankuvaa ja saa näkemään uusia mahdollisuuksia, Tolstaya sanoo.

– Olemme tunnistaneet monia suomalaisen elokuvayleisön erikoispiirteitä. Yksi näistä on kotimaisen elokuvan suosio. Ohjelmistoomme kuuluu siis aivan varmasti Tuntemattoman Sotilaan kaltaisia elokuvatapauksia, Luhats kertoo.

Cinamon tuo REDIin myös aivan uudenlaista, elokuvaelämystä rikastavaa teknologiaa, jota ei ole käytössä vielä missään muualla Suomessa.

– Paljastamme hieman lähempänä avajaisia, mistä on kyse. Voin kuitenkin luvata, että tässä on elokuvateatterialan kiinnostavin uutuus, Tolstaya väläyttää.

Amelie ja Darth Vader. Cinamon-elokuvateatteriketjun toimitusjohtaja Tatiana Tolstaya ja kaupallinen johtaja Toomas Luhats avaavat yhtiön Suomen ensimmäisen elokuvateatterin REDIin.

Markkinat kasvussa

Cinamonin Suomen-valloitus ei pysähdy REDIin.

– Suunnitelmissamme on avata teattereita muuallekin Suomeen. Mitä enemmän teattereita ja näytöksiä on tarjolla, sitä enemmän asiakkailla on vaihtoehtoja. Saamme varmasti teattereihimme nykyisiä elokuvan ystäviä mutta uskon että voimme tarjota uutta heillekin, jotka eivät nykyään käy elokuvissa, Tolstaya sanoo.

Cinamon Holding on perustettu vuonna 2005 ja se on Baltian johtava elokuvaketju. Cinamonilla on viisi teatteria ja 22 salia. Sen pääkonttori sijaitsee Tallinnassa. Cinamonin teattereissa kävi vuonna 2016 yhteensä 1,25 miljoonaa asiakasta. Liikevaihto oli 8,6 miljoonaa euroa ja työntekijöiden määrä yhteensä 110.

Ammattilaiset suosittelevat

Cinamon on todellinen leffafriikkien yhtiö. Työntekijöiksi haluavilta tiedustellaan heti kärkeen heidän suhdettaan elokuviin. Siksi on pakko kysyä, mitkä ovat ammattilaisten omat elokuvasuosikit.

– Ihailen valtavasti Amelie-elokuvan päähenkilön lempeää vallankäyttöä. Hän ohjailee ihmisiä hellällä otteella, joka saa aikaan onnellisuutta. Suosikkeihini kuuluvat myös Tarkovskin elokuvat. Ne ovat usein tummasävyisiä mutta sisältävät joka kerta tärkeän pääviestin, Tolstaya sanoo.

– Vahva suositus näille: Forrest Gump, Star Wars, Layer Cake, James Bond -elokuvat. Valitsin aiemmin työkseni art house -elokuvia Viron televisiolle ja huomasin että vastapainoakin tarvitaan: nautin suunnattomasti ihan tyhmistä komedioista, Luhats tunnustaa.

Leffafriikkiys näkyy pienimmissäkin yksityiskohdissa, kuten käyntikorteissa. Tolstayan käyntikortin kääntöpuolta koristaa Amelieta muistuttava piirroskuva.

– Omat korttini ovat juuri painossa ja niihin on tulossa Darth Vader, Luhats paljastaa.